Kultura

PokličkyPAMÁTKY

Kokořínsko – malebná krajina dotvářená rozmanitostí pískovcových skal. Přírodní skalní útvary představují bizarní výjevy. Obří hlava a Žába, Pokličky, Husa, Čertovy hlavy, Harfenice, Klácelka, Sedm chlebů či Had jsou jejich typickými představiteli. Dominantou Máchova kraje je kromě hradu Houska hlavně hrad Kokořín vévodící celému komplexu skal a údolí. Nenápadné zámky Kokořín, Liběchov či méně známý Slavín v obci Tupadly jsou součástí malých obcí doplněných o kostely sv. Jiljí, sv. Václava, sv. Martina či sv. Jakuba. Nenápadná obec Lobeč se stala rodištěm Eduarda Štorcha a může se také pochlubit expozicí ze života lidí v pravěku.

Přirozené výdutě byly často uměle rozšiřovány, přičemž vznikla skalní obydlí a jeskyně – Klemperka a Staráky. S bájnými záhadami se spojují dnes již opuštěné skalní mlýny Štampach, Mlčeň a Krvomlýn Harasov.

www.hrad-kokorin.cz

www.kokorin.cz/hrady.htm

www.kokorin.cz/cile_skalni.htm

rozhledny.yc.cz/slavin.htm

Galerie - Mělník

 

GALERIE, MUZEA

Syrové vlhko prostoupilo stěny, usadilo se v nevětraných místnostech, poznamenalo měděnkou psací náčiní na opuštěném pracovním stole. V přilehlých pokojích pavučinou opředený nábytek. Nezapomeňte navštívit sbírky asijských kultur v Liběchově, střípky ze života místních obyvatel ve Mšeně, expozici historických kočárků a vinařství v Regionálním muzeu Mělník nebo Masarykův kulturní dům a jeho program. Za lahůdku považujte jednu z největších kostnic v České republice umístěnou pod presbytářem proboštského kostela sv. Petra a Pavla v Mělníku.

V neposlední řadě Vás očekává také nově otevřená galerie Truhlárna s rozličnými akcemi pro děti i dospělé, které žijí pro každého.

www.mestomseno.cz

www.melnik.info


UMĚNÍ

Hrad HouskaNáležitě se soustředit na vlastní tvorbu, posedět před rozdělaným obrazem, vyzkoušet si kompozice ze spektrálních barev. Prostor pro tvorbu se nedá najít všude, člověk musí mít svůj kout, kde nikdo neruší, v němž se daří nápadům. Hudební či výtvarné obory nacházíme v základní umělecké škole Mšeno a Mělník.

Umění však nezačíná a nekončí jen uměleckými školami, nýbrž samotnými umělci, kteří tuto oblast vytvořili tak krásnou a známou. Karel Hynek Mácha nacházel inspiraci pro tvorbu na hradu Bezděz, Houska i Kokořín. Směrem na obec Želízy v lese vystupují úchvatné a letité, ve skalách vytesané obrazy Čertovy hlavy, Klácelka, Had a Harfenice, jež jsou dílem Václava Levého, významného sochaře českého a místního.

Koncem roku 1974 na hradě Houska nahrála svou nejstarší dochovanou studiovou nahrávku skupina Plastic People of the Universe, a to díky Svatopluku Karáskovi, který byl tehdy správcem hradu. Významný byl pro vzpomínky a zvěčnění Kokořínska Adolf Körber, malíř, portrétista a krajinář, který
pobýval v Jestřebici. Hradsko je dějištěm románu Eduarda Štorcha Zastavený příval. August Sedláček
– historik – se zasloužil o návrh na výstavbu nového paláce hradu Kokořín. KlácelkaJedním z největších českých dramatiků, básníků, hudebníků, učitelů, cestovatelů a filozofů své doby byl Jára Cimrman.

Několikasetletá tradice se pojí k ochotnickému divadlu ve Mšeně, které započalo svou činnost již v roce 1804. V Mělníku našlo své umístění divadlo Novanta, oblíbené je také divadlo v Masarykově kulturním domě.

Hluboké a rozvětvené lesní rokle, tisíce podob pískovcových skal, pozůstatky minulosti. Každý pískovec má své stopy spojené s historií. Čas však plyne stále kupředu, nečeká. A my musíme jít s ním. Tvorba našich současných regionálních umělců zachycuje naši krajinu, naši zem. Obrazy Petra Pěnkavy spojují zdánlivé nesmyslnosti do hravých legrácek. Jiří Knížák zvěčňuje krajinu a Mělnicko. Ondřej Suchý se svým bratrem zřídili v Šemanovicích kulturní stánek s řadou uměleckých rekvizit a sbírek z garderóby umělců semaforské generace. Keramickou činností se zabývá Eva Kopernická. Kulturní domeček ve Vysoké provozuje všestranná umělkyně Marie Běhalová.

www.kokorin.cz/cile_skalni.htm

www.ceskem.cz/ceskolipsko/houska.html

www.novanta.cz/divadlo.htm

www.melnik.cz/kultura-skolstvi-pamatky/kulturaa/…

 

Hrad KokořínBÁJE A POVĚSTI

Ke každému českému hradu, zámku či městu se váží pověsti. Legendy, báje a báchorky v sobě mají zvláštní kouzlo. Stojí mezi dvěma světy: fantazií a skutečností. Prosvěcují historii poezií, humorem i nadějí, srozumitelnými všem, kdo jim chtějí naslouchat, ať už jim věří či nevěří. Příkladem tomu může být legenda o Petrovských.

www.kokorin-kokorinsko.cz/povesti.php

www.hrady.cz

 

 

Paní GlaserováVETERÁNI

Babička se sněhobílými vlasy, venkovská žena prostoupená klidnou moudrostí a stářím. Tak všichni pamatují na strarou paní Glaserovou z dobře známeho Glaserova statku. Dole v údolí tmavé sluje v nitru skály, tady kdysi žil postrach celého okolí loupežník Klempera. Pravé a zaručeně původní jméno Grobián si vysloužil Josef Škuba, jehož přezdívku nese hospoda U Grobiána hrdě dodnes.

 

Kokorin.info  /  Aktuality  /  O webu  /  Mapa webu   Webdesign: Šmíd a Kasal s.r.o.TOPlist